Shadow

Budowlana rewolucja w Teatrze Fredry – nowy plac, kawiarnia i rozkładana widownia


Już niebawem przestrzeń przed wejściem do gnieźnieńskiego Teatru Fredry zmieni się nie do poznania. Gnieźnianie przyzwyczajeni do widoku skwerów wybudowanych jeszcze w czasie minionej wojny nie poznają tego miejsca, które stanie się ogólnodostępnym placem z funkcjami gastronomicznymi. Ale to tylko część planowanych zmian.
W zamiarze projektantów i władz teatru teren przed głównym wejściem do placówki już od lat nie spełniał swojej funkcji. To, że zmiany są potrzebne było widać gołym okiem. Ławki okupowali od wczesnych godzin rannych miłośnicy mocniejszych trunków, a trawniki stały się psią toaletą. Dotychczasowy stan służył raczej do omijania tego miejsca. I to właśnie ma się zmienić. By otworzyć bardziej teatr na miasto i jego mieszkańców powstanie w tym miejscu publiczny plac, miejsce spotkań, które ma być przeciwwagą dla gnieźnieńskie rynku. Patrząc w historię tego miejsca trzeba odnotować, że jego obecny kształt jest realizacją pomysłów niemieckiego okupanta z czasów ostatniej wojny. Po rozebraniu ruin narożnikowej kamienicy zbombardowanej w 1939 roku przystąpiono do porządkowania terenu i zbudowanie frontonu dawnego kinoteatru. Cel był prosty – budowa przestrzeni dla nazistowskich manifestacji (zdążyły się takie odbyć) oraz uroczystych parad. Wszystko wieńczyły neogotyckiej łuki mające symbolizować niemiecką historię.
Po 77 latach ta przestrzeń odejdzie do historii, skwery znikną, powstanie plac oraz kubaturowy budynek w lekkiej konstrukcji. Właśnie ten budynek będzie jedną z najbardziej charakterystycznych zmian. Zostanie on dostawiony do „ślepej” ściany budynku dawnego hotelu francuskiego. Będzie przeszklony i zbudowany z lekkiej stalowej konstrukcji. Postawiony na planie trójkąta niemal trzynastometrowej wysokości obiekt będzie spełniał rolę letniego kiosku teatru, w którym będzie można nabyć np. lody czy kawę i przysiąść z nimi na nowym placu. Sama powierzchnia placu zostanie znacznie podwyższona, dzięki temu ukryje pod spodem nowe instalacje techniczne oraz zniweluje różnicę poziomów między posadzką, a wejściem. Dzięki temu zabiegowi znikną istniejące schody będące barierą dla osób niepełnosprawnych. Nawierzchnia placu będzie ułożona z betonowych płyt, jednak ich konstrukcja jak i cała architektura powierzchni będzie przypominać trójkąty, nie tylko w nawierzchni, ale i przestrzeni, bowiem na placu wyrosną dwie bryły, które jak piszą projektanci „mają na celu zwiększenie atrakcyjności miejsca poprzez rozrzeźbienie terenu oraz stworzenie przestrzeni o charakterze integracyjnym”. Po ścianie jednej ze skarp będzie kaskadowo spływać woda w obiegu zamkniętym. Na placu pojawią się także ławki, miejsca na teatralne afisze, a w posadzce pojawią się podświetlane LEDowe linie przecinające plac i kierujące przechodnia do nowego gastronomicznego budynku.
Tak daleko idące zmiany wymuszają usunięcie większości dotychczas istniejącej zieleni w tym drzew. Projektanci wymyślili zatem nowe nasadzenia, w tym dwie geometryczne przestrzenie z nasadzonymi roślinami bliżej ulicy Chrobrego oraz nowy szpaler drzew przypominający aleję wzdłuż drogi prowadzącej do technicznej bramy wjazdowej, ma ich tam stanąć 17.
To nie koniec zmian. Teatr ogłosił także przetarg na kolejny etap prac we wnętrzu obiektu. Po ukończeniu wszystkich prac miłośnicy sztuki teatralnej odnajdą się w zupełnie odświeżonych wnętrzach. Już dziś sala główna przyjęła ciemne, nierozpraszające barwy sprzyjające skupieniu się na scenie, a fotele na balkonie zostały odświeżone nowym obiciem tapicerskim i renowacją. Tym razem największa część robót skierowana zostanie na główną widownię. Ta zostanie zdemontowana, a jej żelbetowa konstrukcja skuta. W tak powstałej przestrzeni zamontowana zostanie nowa widownia, którą w kilku minut będzie można złożyć. Podobne rozwiązania są dziś stosowane np. w halach sportowych. Dzięki temu zabiegowi teatr będzie mógł stworzyć nowe przestrzenie potrzebne do realizacji przedstawień czy ograniczać liczbę widzów, gdy będzie tego wymagał charakter prezentowanej sztuki. Nowych barw i wyglądu doczeka się teatralne foyer. Już dziś obserwujemy na korytarzach nowe, wygodne kanapy i krzesła oraz nową kasę biletową, która nie oddziela już pracowników teatru od widzów wysoką szybą. Wymieniona zostanie także cała stolarka okienna i drzwiowa, odświeżone zostaną loże oraz oświetlenie sceniczne, a także główne na widowni. Żyrandole zastąpią nowoczesne plafony wykonane w technologii LED. Naprawiony zostanie także dach gmachu. Całość prac, które mają całkowicie zmienić wygląd i funkcjonowanie teatru, ma być wykonanych w ciągu 7 miesięcy od daty podpisania umowy z wybranym wykonawcą. Efekt remontu ma być w całości widoczny na początku 2018 roku.
ALEKSANDER KARWOWSKI