CIA w Węgorzewie

Zakończyły się prace przy remoncie świetlicy wiejskiej w Węgorzewie. Projekt „CIA w Węgorzewie – tworzymy Centrum Integracji i Aktywności mieszkańców” współfinansowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego w ramach programu „Wielkopolska Odnowa Wsi 2013-2020” przewidywał remont obiektu wewnątrz oraz odnowienie elewacji i zagospodarowanie jego otoczenia.
Prace wewnątrz świetlicy wykonała firma Andrzeja Ignasiaka z Gniezna, która złożyła najkorzystniejszą ofertę w postępowania przetargowym. Zakres wykonanych prac wewnątrz obejmował: czyszczenie podłoża ścian i sufitów, zagruntowanie, przyklejenie na całej powierzchni siatki z włókna, wykonanie gładzi gipsowej i malowanie farbami emulsyjnymi, wymianę wszystkich drzwi wewnętrznych wraz z ościeżnicami, zerwanie starych posadzek z tworzyw sztucznych, przygotowanie podłoża i położenie wykładziny zgrzewalnej we wszystkich pomieszczeniach oprócz kotłowni i WC, -skucie starych płytek, przygotowanie podłoża i ułożenie nowych płytek na podłodze w WC, kotłowni i wnęce wejściowej oraz na ścianach w kuchni i WC, przygotowanie podłoża i ułożenie tynku mozaikowego we wnęce wejściowej. W wyborze kolorów farb, wzorów płytek, wykładzin i koloru tynku mozaikowego uczestniczyły panie – mieszkanki wsi. Dzięki temu efekt estetyczny wykonanego remontu jest jeszcze lepszy. W drugiej części projektu brali udział mieszkańcy wsi, którzy w ramach wolontariatu ustawili rusztowania przy elewacji budynku, zabezpieczyli otwory okienne i drzwiowe, wyczyścili ściany ze starych, łuszczących się warstw farb i tynku, uzupełnili ubytki, zagruntowali podłoże, przykleili siatkęz włókna, wyrównali powierzchnię i położyli tynk. Następnie przygotowali miejsce pod chodnik z kostki brukowej (korytowanie, osadzenie krawężników, nawiezienie podbudowy), ułożyli chodnik, ubili i wypełnili spoiny piaskiem. Pozostałą część otoczenia świetlicy uporządkowali, wyrównali teren i posiali trawę. Mieszkańcy wykonali również dodatkowe prace nie przewidziane wcześniej do zrealizowania: częściową wymianę rynien, odprowadzenie wody z rynien w wykopie w kierunku pobliskiego stawu, nowe parapety zewnętrzne w kilku oknach oraz pielęgnacyjne ciecia gałęzi pobliskich drzew, których konary zagrażały bezpieczeństwu i niszczyły elewację budynku. Całość sprawia wrażenie, jakby w Węgorzewie powstał nowy obiekt, a nie wyremontowano 50-letni budynek. Wartość projektu wyniosłą 68 959,58 zł w tym: dotacja Samorządu Województwa Wielkopolskiego – 30 000 zł, środki własne gminy – 16 000 zł, środkiz funduszu sołeckiego -4 132,08 zł, wkład własny mieszkańców (praca własna, praca sprzętu) – 18 827,50 zł. Mieszkańcy Węgorzewa zachęceni efektami realizacji projektu, w tym własnej pracy, planują złożenie kolejnego wniosku o dofinansowanie w przyszłym roku. Mają w planach zagospodarowanie terenu wokół świetlicy oraz przyległego stawu. (inf. prasowa)
Fot. Leszek Czubaszek