Shadow

Kaczka z Cielimowa na podium

„Palce lizać”, tak podobno można było powiedzieć o kaczce nadziewanej jabłkami w towarzystwie modrej kapusty z pampuchami i sosem żurawinowym, które to danie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich w Cielimowie „Atomówki Cielimowo”. To danie nie tylko znalazło się w finale konkursu kulinarnego „Pitrasimy po wielkopolsku”, którego organizatorem jest Wielkopolski Oddział Regionalny ARMiR, ale ekipa pań z Cielimowa dzięki niemu zajęła drugie miejsce na kulinarnym podium.
W finale panie z Cielimowa wyprzedziła tylko ekipa KGW z Brodziszewa, serwująca pyry z gzikiem, a cieszy fakt, że KGW w Cielimowie wyprzedziło szereg kół, między innymi KGW Wersjanki, które przygotowały pampuchy z jagodami (tegoroczna edycja tego konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiono uhonorować kolejne prace i przyznać aż 40 wyróżnień; było ponad 100 zgłoszeń). Były emocje związane z konkursem i inspiracje dotyczące przepisów na najlepsze danie regionalne. Członkinie koła powiedziały, że treścią tego konkursu było ugotowanie wielkopolskiego dania, zrobienie zdjęcia i umieszczenie na stronie agencji. Nie tylko zaprezentowano to finałowe danie, ale panie z Cielimowa przygotowały do niego zupę – czerninę ze śliwek, gruszką i szarymi kluchami. Zupę przygotowały: przewodnicząca KGW Elżbieta Jasek i Małgorzata Międlar.
Nadziewana kaczka jabłkami z sosem żurawinowym – tym zajęła się Barbara Pawlak. Do tego pampuchy i modra kapusta w wykonaniu Barbary Lisieckiej. Reszta pań pomogła w dekoracji i degustacji (wszystko musiało nie tylko smakować, ale i pięknie wyglądać, bo „je się oczami”), a Studio Fotografii Olgi Gandurskiej przygotowało zdjęcia. Panie z Cielimowa podeszły do całego konkursu bardzo profesjonalnie i jak widać Koła Gospodyń Wiejskich są potrzebne, ponieważ obecnie coraz mniej gotujemy, a tym bardziej coraz mniej zdrowo. Codzienny tryb życia sprawia, że spożywamy posiłki, które czasami nie są zbyt odpowiednie dla naszych rodzin. Paniom z Cielimowa życzymy kolejnych sukcesów.
JAROSŁAW WALERCZAK