Gdy zaczyna się lato, a z latem wakacje, znak to, że rozpoczyna się także cykl Wakacyjnych Podróży Kulinarnych (Letnia Sala Koncertowa Pałacu Balcerowo). To już 11. edycja wspomnianego cyklu. W piątek, 16 czerwca wybrano kuchnię kaukaską, a bardziej szczegółowo ujmując – kuchnię ormiańska i gruzińską.
Kuchnia kaukaska nie gościła do tej pory podczas Wakacyjnych Podróży Kulinarnych. Znam Ormian mieszkających w Gnieźnie i zawsze fascynowała mnie ich kuchnia i gościnność. To moi przyjaciele. Warto podkreślić, że gotują rodzinnie, wkładając w tę czynność całe swoje serce. Więc także w tym co gotują, wyrażają wspomnianą gościnność. Właśnie powiedzenie: „Gość w dom, Bóg w dom” wywodzi się od Ormian. Nasi goście z Kaukazu podzielili się z nami opowieściami o tradycji, kulturze i kuchni tamtego regionu. Ciekawa kuchnia i ciekawe wydarzenie, którego zwieńczeniem było bardzo dobre gruzińskie wino – powiedziała Joanna Pietrak – Lipińska, dyrektor sieci Hoteli Pietrak. Zaproszeni goście nie tylko podzielili się informacjami z Kaukazu, ale także wzięli udział we wspólnym gotowaniu z szefami kuchni – Wojciechem Gubańskim z hotelu Pietrak i Emilem Dziubakiem z Unilever Food Solutions. – Między innymi dla naszych gości przygotowaliśmy zupę z bakłażana i innymi warzywami (rodzaj rosołu – przyp. red.), pierożki chinkali, wołowinę duszoną z kiszonym ogórkiem, kurczaka w pikantnym sosie oraz rybę w sosie śmietanowo-ziołowym – scharakteryzował główną część menu W. Gubański. – To kuchnia etniczna. Kaukaz to sery i wołowina, ale nie brakuje wpływów arabskich z dużą ilości ziół: gości więc kmin rzymski i mielona kolendra. Pamiętajmy, że Armenia to 300 rodzajów ziół, między innymi: bazylia, oregano, koperek, estragon, pietruszka. I do tego wino. To kuchnia bardzo bliska tym kuchniom pierwotnym z naturalnymi ziołami i przyprawami, a warto podkreślić, że Gruzini do dzisiaj suszą mięso i wyrabiają sery – dodał E. Dziubak. Piątkową imprezę poprowadził duet kabareciarzy NiN z Mogilna, który bawił licznych gości. Były też ankiety i konkursy z upominkami, muzyka, taniec oraz moc wrażeń, które tego wieczoru zagwarantował główny organizator – sieć Hoteli Pietrak (wspierali go Unilever Food Solutions i Miejski Ośrodek Kultury). – Dobry humor nie opuszczał nikogo, było dużo tańca tego ormiańskiego i gruzińskiego, muzyki, a Gruzin Zviad Glonti promował gruzińskie lokalne wina. Myślimy o kolejnych tego typu wydarzeniach. W ramach Wakacyjnych Podróży Kulinarnych zagości już 21 lipca na kuchnię indyjską, a 25 sierpnia – kuchnia rosyjska – poinformowała Izabela Nawrocka, szefowa Działu Marketingu sieci Hoteli Pietrak.
JAROSŁAW WALERCZAK