Na początku lipca w ogrodach Hotelu Adalbertus odbyła się siódma edycja konkursu kulinarnego „Smaki, smaczki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni”. Organizatorem konkursu jest Piotr Gruszczyński, były senator RP i sieć Hoteli Pietrak. W tym roku główną nagrodę, Złotą Łyżkę senatora Piotra Gruszczyńskiego zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich ze Świniar w gminie Kłecko.
**Do rywalizacji przystąpiły cztery reprezentacje: KGW Świniary, KGW Niechanowo, KGW Gorzykowo i KKA Zdziechowa. W trakcie, kiedy zespoły przystąpiły do gotowania konkursowego, dania głównego, licznie przybyli goście mieli okazję kosztować przysmaki kuchni regionalnej m.in. zupę jarzynową, różnego rodzaju mięsa, schaby nadziewane, piersi z kaczki w soli, czy wiele pysznych ciast i nalewek owocowych. Wśród gości, którzy degustowali potrawy kuchni wielkopolskiej była pani Elżbieta z mężem, pochodząca z Gniezna, a od ponad 40 lat mieszkająca w Bielsko-Białej. Jak stwierdziła, Gniezno jest jej nadal bardzo bliskie, pomimo tego, że już od wielu lat tu nie mieszka, to przynajmniej dwa razy do roku odwiedza tutaj swoich bliskich i groby rodzinne. Zawsze, kiedy przyjeżdża do Gniezna zatrzymuje się z mężem w hotelu Adalbertus i kiedy dowiedzieli się, że odbywa się akurat konkurs kulinarny wraz z degustacją potraw postanowili skorzystać z tej atrakcji i nie żałują, bo impreza okazała się bardzo udana, a potrawy pyszne. Konkurs podzielono na 3 kategorie, czyli gotowanie na żywo, najlepsze stoisko promocyjne oraz najlepsze ciasto. Jury, które składało się z burmistrzów i wójtów powiatu gnieźnieńskiego oraz z zastępcy prezydenta Gniezna Michała Powałowskiego oraz Wojciecha Gubańskiego, szefa kuchni sieci Hoteli Pietrak degustowało ponad dwie godziny potrawy i po długich naradach wybrało najlepszych. W kategorii najlepsze stoisko zwyciężyło KGW Gorzykowo, w kategorii najlepsze ciasto KGW Świniary za sernik z polewą z białej czekolady, a w kategorii gotowanie na żywo także KGW Świniary. – Konkurs kulinarny to jest dobra zabawa i promowanie tego, co jest związane z dobrą kuchnią – podkreślił Piotr Gruszczyński. Zwycięskie dania przez najbliższy rok będą serwowane w sieci Hoteli Pietrak. Uczestnikom i gościom konkursu czas umilał zespół muzyczny „Róża” z Niechanowa. (bk)
**