Shadow

Remont „eSTeDe” zmierza ku końcowi

Remont siedziby Centrum Kultury „Scena to dziwna” przy ul. Roosevelta 42 w Gnieźnie zmierza ku końcowi. Widoczne są już wymierne efekty prac budowlanych prowadzonych przez firmę Grinbud, która w marcu bieżącego roku weszła na plac budowy.
Inwestor wraz z wykonawcą musiał zmierzyć się z wieloma niespodziewanymi sytuacjami zastanymi po poprzedniej ekipie budowlanej. Już na pierwszy rzut oka widać było, że wiele wcześniej wykonanych prac będzie wymagało poprawy, jednak skala zdarzeń okazała się dużo większa niż początkowo sądzono. Dziś można na przykład podziwiać pięknie wykonane świetliki dachowe i otwory naświetlające w stropach, choć aby uzyskać ten efekt, trzeba było ponownie przeprowadzić remont dachu, poprawić konstrukcje nośne, zerwać i na nowo wylać stropy. To samo dotyczyło posadzek, które nieprawidłowo wykonane nadmiernie dociążały stropy, a także powodowały umniejszenie wysokości pomieszczeń. Podczas naprawy posadzek odkryto, że należy poprawić mocowania do podłoża ścianek działowych oraz ponownie ułożyć instalację centralnego ogrzewania i wodno-kanalizacyjną. Także w odniesieniu do instalacji elektrycznej, początkowo wydawało się, że wystarczy ją jedynie dokończyć. W miarę postępu prac okazywało się, że ukryte części instalacji elektrycznej były wykonane całkowicie nieprawidłowo, co ostatecznie doprowadziło do tego, że inwestor był zmuszony do przeprowadzenia ekspertyzy oceniającej jej stan. Niestety i w tym przypadku wystąpiła konieczność ponownego ułożenia przewodów i rozdzielnic elektrycznych, sieci komputerowej oraz instalacji monitoringu – właściwie niezbędne okazało się wykonanie całkiem nowej instalacji.
Jak informuje inwestor, wymienione powyżej zakresy inwestycyjne są już wykonane zgodnie z projektem, lecz doprowadzenie do tego stanu, kosztowało wiele zabiegów, a także dodatkowych środków finansowych. Obecnie na placu budowy, z zewnątrz można zauważyć przygotowania do montażu blachy Corten na fasadzie narożnikowej oraz prace związane z modernizacją ogrodzenia i bramy wejściowej na teren Centrum Kultury. Od strony parku praktycznie ukończony jest amfiteatr z nowymi siedziskami, barierkami ochronnymi, wybrukowanymi alejkami, nową sceną. Wewnątrz budynku, po wzmocnieniu konstrukcji szklanej fasady narożnikowej w pomieszczeniu, gdzie w przyszłości będzie galeria wystawiennicza, a także po ustawieniu odpowiedniego słupa i podpór stropowych w holu, przystąpiono do prac wykończeniowych. Na ukończeniu jest układanie tynków i gładzi gipsowych oraz płytek ceramicznych w łazienkach i na korytarzach. Wkrótce rozpocznie się malowanie ścian i montaż armatury sanitarnej. Następnym etapem będzie uruchomienie instalacji elektrycznej i oświetleniowej oraz urządzeń wspomagających osoby niepełnosprawne. (ojw)