Smaczne i wyjątkowe potrawy kuchni staropolskiej, pyszne ciasta, chłodzące lemoniady i domowe nalewki – takie specjały serwowane były 8 lipca w Ogrodach HoteluAdalbertus, należącego do sieci Hoteli Pietrak. To właśnie tutaj sobotę odbyła się XI edycja konkursu kulinarnego „Smaczki, Smaki i Przysmaki Gnieźnieńskiej Kuchni”, organizowanego przez Starostwo Powiatowe w Gnieźnie, Hotele Pietrak oraz Centrum Kultury „Scena to dziwna”.
Jak podkreślają organizatorzy, celem głównym wydarzenia jest promowanie kuchni staropolskiej, która jest smaczna i (wbrew powszechnie panującym, niesprawiedliwym stereotypom, mówiącym o „tłustości i ciężkości”) zdrowa. – Celem tej imprezy jest przede wszystkim promowanie tego, co związane jest z promowaniem tego, co związane jest z lokalną kuchnią, jako kontrpropozycją do restauracji sieciowych. To co nasze, to dobre i zdrowe. I mam nadzieję, że ta impreza jest tylko i wyłącznie tego potwierdzeniem – mówił starosta gnieźnieński Piotr Gruszczyński. W sposób szczególny o kuchni staropolskiej mówiła również Joanna Pietrak – Lipińska, dyrektor sieci Hoteli Pietrak. – Kuchnia staropolska to są nasze smaki, które ja osobiście bardzo lubię i zauważyłam, że nasi goście, turyści również. Przede wszystkim to jest kuchnia domowa. To są smaki naszych mam, naszych babć; smaki, które każdy z nas bardzo chętnie próbuje i które powodują, że jesteśmy bardziej szczęśliwi. Przez dobre jedzenie trafiamy do serca – podkreśliła. W tym roku w rywalizacji o „Złotą Łyżkę” Starosty Powiatu Gnieźnieńskiego wzięło udział sześć reprezentacji kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu gnieźnieńskiego: KGW Czeluścin (gmina Czerniejewo), KGW Skrzetuszewo (gmina Kiszkowo), KGW Jankowo Dolne (gmina Gniezno), KGW Przysieczanki (gmina Mieleszyn), KGW Gorzuchowianki (gmina Kłecko) i KGW Mierzewo (gmina Niechanowo). Jury główne, na której czele stanął Wojciech Gubański – szef kuchni Hoteli Pietrak, oceniało przede wszystkim danie główne, serwowane przez panie, ale też ciasta i nalewki, a także estetykę i pomysł na stoisko promocyjne. – To już jedenasta edycja tego konkursu i za każdym razem mam nadzieję na powrót do dań, które jedliśmy kiedyś, gdy byłem mały, gdy gotowała babcia i mama. Powiem szczerze, że niejedno danie mnie mile zaskoczyło; niektóre potrawy wprowadzaliśmy sezonowo do naszych kart menu i goście byli również zachwyceni. Tutaj także zdobywamy nowe doświadczenia, to doskonała okazja do poznania czegoś nowego – mówiłWojciech Gubański.
Zwyciężczyniami konkursu, a tym samym autorkami najlepszej potrawy zostały panie z KGW w Jankowie Dolnym, które w kategorii „danie główne” przygotowały roladę wołową w sosie własnym z kopytkami. Najlepszym ciastem ogłoszono kajmakowy sernik na spodzie korzennym autorstwa KGW z Czeluścina, a najlepszą nalewkę – agrestową – przygotowały panie z KGW Skrzetuszewo. W kategorii na stoisko promocyjne jury wyróżniło kolejno: KGW Mierzewo, KGW Gorzuchowianki i KGW Przysieczanki. Zwyciężczynie kategorii głównej otrzymały „Złotą Łyżkę” Starosty Powiatu Gnieźnieńskiego. Natomiast wszystkie reprezentacje otrzymały upominki w postaci bonów na zakup sprzętu i artykułów niezbędnych do dalszego rozwijania kulinarnych pasji oraz pamiątkowe dyplomy. O oprawę artystyczną spotkania zadbali: Kapela „Ślymoki” z Gniezna, Chór Róża z Niechanowa, Zespół Tańca Ludowego „Gniezno” oraz regionalista gawędziarz Tadeusz Panowicz.
KINGA STRZELEC