Shadow

„Smaki Regionów” w Kiszkowie

W sobotę 16 lipca odbył się w Kiszkowie finał wojewódzki XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – smaki regionów”.
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – smaki regionów odbywa się od 21 lat. Narodził się w redakcji „Gospodyni”. Wielkopolska należy do regionów integralnych kulturowo. Dlatego produkty i potrawy z tej ziemi, posiadają olbrzymią tradycję. W tym roku do oceny zostało zgłoszonych ponad 70 produktów. To znaczy, że konkurs żyje. Byli rolnicy ze swoimi produktami, koła gospodyń wiejskich, które także zaczęły sprzedawać swoje produkty oraz małe firmy rodzinne i spółdzielnie mleczarskie. Mieliśmy bardzo trudne zadanie. Konkurencja była bardzo duża. Wszystkim nagrodzonym gratuluję i zapraszam do następnych edycji – mówi Izabella Byszewska, prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Kilka słów do uczestników konkursu skierował Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego. – Jesteśmy w pięknej hali sportowej, która zwykle towarzyszy zmaganiom sportowym, dziś będzie towarzyszyć zmaganiom kulinarnym. Bardzo dziękuję wszystkim za obecność. Zdaję sobie sprawę, że jest to trud przyjechania. Jesteście Państwo z całej Wielkopolski, to bardzo cieszy. Chciałbym podziękować za to, co przygotowaliście, co prezentujecie. Staramy się w Wielkopolsce kłaść nacisk na dziedzictwo kulinarne – mówił wicemarszałek.
W kiszkowskich gościnnych progach powitał wszystkich także Tadeusz Bąkowski, wójt Gminy Kiszkowo. – Bardzo serdecznie Państwa i witam. Chciałbym uchylić rąbka tajemnicy. Kto gminę Kiszkowo odwiedzi, skazany jest na sukces! Tego sukcesu Wam życzę. Dziś podczas konkursu w Kiszkowie, ale także w życiu codziennym – podkreślał T. Bąkowski. Powodzenia uczestnikom kulinarnych zmagań życzył również Piotr Gruszczyński, starosta gnieźnieński. – Nie dalej jak w zeszłym tygodniu odbyła się w Gnieźnie impreza o charakterze lokalnym z kołami gospodyń wiejskich, X edycja. To co dziś się dzieje w Kiszkowie, jest jakby kontynuacją tego, co było tydzień temu, na większą skalę. Przede wszystkich chciałbym życzyć wszystkim uczestnikom, aby podniebienie zostało zaspokojone. Powodzenia – powiedział starosta. Podczas konkursu działały dwie odrębne komisje. Pierwsza komisja konkursowa oceniała produkty, druga natomiast potrawy, przygotowane podczas konkursu. Przyznano także nominacje do nagrody „Perła 2022”. Ostateczne rozstrzygnięcie i przyznanie Perły 2022 odbędzie się 25 września w Poznaniu podczas ogólnopolskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów” na Międzynarodowych Targach Poznańskich.Z gminy Kiszkowo triumfowała Grupa dla Rybna, z Rybna Wielkiego, otrzymała ona: nominację do Perły 2022 – Monika Zawierowska – Srocka – za marmeladę z rabarbaru i imbiru. Pierwsze miejsce zajęła Monika Zawierowska – Srocka – za pasztet mięsny z grzybami i drugie miejsce za potrawę: parzucha z pęczakiem i szare kluchy z marchewką. Podczas konkursu Wicemarszałek Krzysztof Grabowski wręczył także nagrody w konkursie „Pięknieje wielkopolska wieś 2022”. Z powiatu gnieźnieńskiego otrzymali je: Gmina Kiszkowo: sołectwo Rybno Wielkie, za projekt: „RIO w Rybnie Wielkim – Rekreacja, Integracja i Odnowa – modernizacja placu zabaw”, nagroda 50 000 zł; sołectwo Turostowo, za projekt: „Turostowo działa razem – tworzymy centrum rekreacyjno-sportowe”, nagroda 50 000 zł. Gmina Trzemeszno: sołectwo Trzemżal, za projekt: „Plac zabaw, centrum integracji pszczółka”, nagroda 35 000 zł; sołectwo Zieleń, za projekt: „Utworzenie centrum rekreacyjno – sportowego”, nagroda 50 000 zł. Gmina Witkowo: sołectwo Małachowo Złych Miejsc, za projekt: „Aktywne Małachowo relaksuje się zdrowo – utworzenie strefy rekreacyjno – sportowej”, nagroda 50 000 zł; sołectwo Chłądowo, za projekt: „ Gdy aktywnie chcesz wypocząć, myślisz sobie co tu począć – do Chłądowa zapraszamy, w parku miłoczas spędzamy.” (kar)