Shadow

Trzemeszeńska skrobia trafia do Azji


Około 200 tys. ton ziemniaków rocznie trafia do Przedsiębiorstwa Przemysłu Ziemniaczanego w Trzemesznie, największego na polskim rynku producenta skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego. Ponad 80 procent produkcji mąki ziemniaczanej trafia na eksport, głównie do Azji, Ameryki i Kanady.
W czwartek, 18 maja radni z Komisji Infrastruktury, Rolnictwa i Ochrony Środowiska Powiatu Gnieźnieńskiego odbyli wyjazdowe posiedzenie na terenie trzemeszeńskiej „Krochmalni”. Przewodniczący komisji Stanisław Szczepański podziękował za możliwość zwiedzenia zakładu obecnym na posiedzeniu Grzegorzowi Sobeckiemu, prezesowi zarządu PPZ Trzemeszno oraz Edwardowi Siudakowi, dyrektorowi technicznemu zakładu. O historii PPZ Trzemeszno oraz obecnej kondycji spółki poinformował radnych G. Sobecki. Od 2014 roku PPZ „Trzemeszno” stało się formalnie własnością Krajowej Spółki Cukrowej, która kupiła 90,4 % udziałów „Krochmalni” za ponad 52 mln zł. Jak zapewnił G. Sobecki obecnie zakład pracuje całą mocą przerobową, zatrudnia 130 pracowników na stałe, natomiast w okresie kapani pracuje tutaj dodatkowo 70 osób. PPZ Trzemeszno produkuje obecnie z 200 tys. ton ziemniaków około 40 do 45 tys. ton skrobi ziemniaczanej i ponad 2 tys. ton białka ziemniaczanego. Zakład kontraktuje ziemniaki od 960 plantatorów (łącznie około 7 tys. hektarów). Z terenu powiatu gnieźnieńskiego jest to 208 plantatorów. Zwiększenie produkcji spowodowało także wydłużenie trwania kampanii ziemniaczanej. Trwa ona od sierpnia do końca grudnia. Prezes zakładu opowiedział szczegółowo o zasadach kontraktacji ziemniaków. Podkreślił, że cena, jaką PPZ Trzemeszno płaci plantatorom za surowiec jest najwyższa na rynku i to od wielu lat, co powoduje, że „Krochmalnia” nie ma problemu z surowcem. Termin dostawy ziemniaków jest wyznaczany na dany dzień, co spowodowało zniwelowanie kolejek.
Podczas posiedzenia komisji rozmawiano także o zbycie trzemeszeńskich produktów. Jak się okazuje rynek żywności na świcie cały czas ma się dobrze. Jednak skrobia ziemniaczana jest obecnie stosowana głównie przez Azjatów m.in. do produkcji ich słynnego makaronu. Na polski rynek trafia tylko kilkanaście procent produkcji mąki ziemniaczanej z PPZ Trzemeszno. Inaczej kwestia wygląda w przypadku białka paszowego, które trafia przede wszystkim do rodzimych producentów. Członkowie komisji infrastruktury zapoznali się także z technologią produkcji; zwiedzili całą linię produkcyjną. Gratką był wjazd na wybudowany w tym roku silos, z którego można podziwiać piękną panoramę Trzemeszna.
RENATA PAŁUCKA